Een studieschuld moet altijd worden meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Nu gebeurt dat niet altijd, waardoor sommige oud-studenten veel meer lenen dan ze eigenlijk aankunnen.

Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Daardoor kunnen hypotheekadviseurs niet zien of iemand een studieschuld heeft. Iemand moet dus zelf melden of hij een studieschuld heeft.

Niet alle hypotheekadviseurs vragen of hun klanten een studieschuld hebben, en raden soms zelfs aan om de lening niet mee te laten rekenen. Volgens de regels van de Nationale Hypotheekgarantie is het toegestaan om een schuld die pas na meer dan een jaar hoeft te worden afbetaald, niet mee te tellen bij een hypotheekaanvraag. Dat gaat daarom ook op voor een studieschuld.

Studieschuld loopt op

Dat kan grote verschillen betekenen in de hoogte van een hypotheek, stelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen de NOS. Wie 40.000 euro bruto per jaar verdient, en een studieschuld van 30.000 euro heeft, kan een hypotheek van 138.000 euro krijgen. Zonder studieschuld kan dat oplopen tot boven de 170.000 euro.

De komende jaren loopt de gemiddelde studieschuld waarschijnlijk flink op, omdat de studiefinanciering is afgeschaft. Tot nu toe was de gemiddelde lening over een hele studie 15.000 euro. Dat loopt op tot 21.000 euro.